جنگل زدایی سومین منبع انتشار گازهای گلخانه ای در جهان است. اثرات جنگل زدایی بر اقلیم اساساً به دلیل تغییر کاربری اراضی، تغییر پوشش گیاهی زمین، سوزاندن و قطع یکسره جنگلهاست که منجر به انتشارات جوی، عدم تعادل کربن در جو و خاک، فرسایش آبی و بادی می شود. تغییر کاربری زمین و پوشش گیاهی در اثر فعالیتهای انسانها طی عملیات مختلف منجر به تغییر اقلیم می شود. تغییر در پوشش گیاهی زمین باعث تغییر در مقدار دی اکسید کربن جو می شود و این امر بر اقلیم منطقه ای و جهانی تأثیر گذاشته و تعادل انرژی سطحی تغییر می کند. سطح زمین بخش مهمی از سیستم اقلیم است. تغییر در انرژی سطحی که در نتیجه تغییر پوشش گیاهی سطح زمین بوجود می آید تأثیر بسزایی بر اقلیم زمین دارد. فعالیتهای کشاورزی و دامپروری بر پوشش گیاهی سطح زمین استرس وارد می کند بنابراین ممکن است عامل افزایش آلبدو در سطح باشد. به دنبال جنگل زدایی، تبخیر-تعرق سطحی افزایش می یابد و بی ثباتی دما اتفاق می افتد که همه اینها مربوط به ساختار دینامیک اتمسفر است. تغییر پوشش گیاهی در حوزه آبخیز آمازون باعث بی ثباتی رطوبت جو و چرخه آن و تغییر در بارندگی منطقه ای شده است. بسیاری از تحقیقات اخیر نشان داده اند که این تغییرات نتیجه تغییر پوشش جنگلهای آمازون است.
بکارگیری بسیاری از مدلهای شبیه سازی شده در مورد رابطه متقابل بین لایه مرزی ابرها و جنگلها انجام شده نشان داده اند که عوامل سطحی مثل رطوبت خاک، پوشش گیاهی جنگل و تعرق و زبری سطح ممکن است در تشکیل لایه ابر و باران و توسعه لایه مرزی تأثیر داشته باشند. سوزاندن جنگلها و تبدیل آنها به اراضی کشاورزی یک فعالیت معمول در مناطق استوایی و نیمه استوایی است. یکی از اثرات اکولوژیکی و زیست محیطی آتشسوزی این است که سوزاندن بیوماس منبع مهم گازهای گلخانه ای است که منجر به گرمایش جهانی می شود. نتایج بررسی آتشسوزی در اعماق مختلف زمین و تأثیر بر انتشار گازهای گلخانه ای در جنگلهای بورال شرق روسیه نشان داده که در اثر آتشسوزی در لایه های میانی زمین کل کربن انتشار یافته 66% و درلایه های بالایی زمین این مقدار به 270% می رسد. بطورکلی برآورد شده که سوزاندن بیوماس 40% دی اکسید کربن، 32% مونوکسید کربن، 20% گرد و غبار و بیش از 50% هیدروکربنهای پلی آروماتیک سرطان زا را در جو منتشر می کند و منبع مهم این مواد است. کاهش پوشش گیاهی دراثر آتشسوزی و قطع یکسره باعث قرار گرفتن خاک در معرض بلایای طبیعی شده و افزایش دما و فشردگی خاک و در نهایت منجر به کاهش محتوای آب در خاک و کاهش قابلیت نفوذپذیری خاک می گردد و خاک به شدت ضعیف شده و نسبت به فرسایش آبی و بادی حساس می شود. معمولاً دمای بالا و بارندگی کم در مناطق خشک منجر به فقر موادآلی در خاک و سرعت بخشیدن به اکسیداسیون می گردد. کم بودن مواد آلی منجر به دانه بندی ضعیف خاک و عدم پایداری دانه بندی خاک می شود به این ترتیب خاک در مقابل فرسایش آبی و بادی مقاومت نخواهد داشت. سوزاندن بیوماس و فرسایش خاک از مهم ترین منابع انتشار جیوه در دریاچه ویکتوریا در شرق افریقا شناخته شده است که حتی از جیوه آزاد شده از معدن طلای تانزانیا نیز بیشتر است. میزان جنگل زدایی 6/14 میلیون هکتار درسال با میزان توسعه جنگلهای طبیعی و جنگلکاریها به اندازه 2/5 میلیون هکتار در سال قابل مقایسه نیست. بهره برداری بی رویه از جنگلها باعث تخریب زمین می شود، افزایش سطح زمین های خشک و بی آب و علف باعث کاهش دائمی توان تولیدی بیوسفر می شود که بر زندگی همه موجودات تأثیر خواهد داشت. اثر خشکی به صورت کاهش رطوبت خاک، افزایش تبخیر، پوشش ابر و افزایش سطح آلبدو در جاهایی که پوشش گیاهی از بین رفته است می گردد و معمولاَ افزایش دمای جو نزدیک سطح زمین را به دنبال خواهد داشت، در نتیجه تعادل نوری که از خورشید به سطح زمین می رسد به هم می خورد. این فرایند ها که به دنبال هم می آیند باعث کاهش بارندگی در آینده می شوند. سیاست کاربری زمین در گذشته و کاربرد سیستم کشاورزی نامناسب پایه و اساس سوانح ناگوار بسیاری است. جنگلها نقش مهمی در فرآیندهای زیست –زمین- شیمیایی در آینده خواهند داشت چون سطح آنها در حال کاهش است بنابراین نیاز ضروری به پایش رابطه متقابل بین جنگل زدایی و اقلیم است.
جنگلزدایی به بهانه توسعه:
سیمای طبیعی هر مکان جغرافیایی، نشانههای مستندی از تمدن و فرهنگ حاکم بر آن را نشان میدهد.
بنابراین هر قدر مردم ساکن در هر سرزمین همگام با استفاده بهینه از ظرفیتهای زیست بوم های طبیعی، برای حفاظت آنها نیز کوشش کرده باشند، میتوان نتیجه گرفت که از سطح دانش، تمدن و فرهنگ بالاتری برخوردار بودهاند.
همچنانکه در اسلام توصیههای مکرری برای حفاظت از منابع طبیعی شده، ایرانیان نیز براساس درک عمیق از اهمیت درخت و جنگل در سرزمین خود، برای حفاظت و احیای آن ارزش زیادی قائل بوده و هستند.
هرچند امروزه در بازارهای مزایده در تکاپوی نشانهای از آنچه در تاریخ هر سرزمین اتفاق افتاده، قیمتهای میلیونی برای یک قطعه سنگواره، عکس، سنگ نوشته، نقشه و امثال آن پرداخت میشود، ولی برای حفاظت از منابعی که وجود دارند کمترین هزینه پرداخت میشود.
علاوه برآن گاهی با تصمیمهای اشتباه از سوی افرادی که با وجود نداشتن آگاهی کافی، از اختیار تغییر در محیطهای طبیعی برخوردار شده اند، اصل منابع در آستانه قهقرا واقع میشوند و در ادامه برای حفظ منافع عاملین، توجیهات فریبنده ابداع میشود تا آتش عشق دلدادگان به آیات خلقت و هستی را خاموش نمایند.
در روزگار نه چندان دور، در تمامی پهنه شمال ایران زمینه استقرار، تولید و پرورش درختان، جانوران، پرندگان، حشرات و گیاهان دارویی وجود داشته است. درختانی که بهطور انحصاری در شمال ایران یافت میشوند باقیمانده دوران سوم زمین شناسی، در فهرست ذخایر ژنتیک جهانی و حامل پیامهای علمی و مقررات خلقت در اعصار طولانی و از جمله آیات خداشناسی محسوب میشوند.
این جنگل ها از اوایل سده اخیر ابتدا مورد تهاجم و غارت استعمارگران خارجی واقع شده و سپس افراد داخلی با شدت بیشتری به آن تاختهاند. اگرچه همواره دلایل ذکر شده برای یورشها به توجیهات ظاهری مثل رفع مشکل «بخش خاصی از» مردم تحت شرایط اضطرار مزین شده و میشود، سؤال اینجاست که آیا شنیده شده تا بهحال کسی که اصل منابع را نابود میکند قصد خود را با صراحت «تخریب منابع» اعلام کند؟
قطعا برای جلب افکار عمومی دلایل عامه پسند به خوراکهای خبری افزوده میشود. بههرحال با افزایش جمعیت و تقلیل منابع انهدام کامل زیست بوم ها نمود بیشتری مییابد.
هم اکنون در شمال ایران تراکم جمعیتهای انسانی 3 برابر ظرفیت استانی و میانگین کشوری است. این فشردگی همچنان با مهاجر پذیری و جاذبههای طبیعی شمال کشور روند صعودی دارد.
هریک از استانهای شمال به تنهایی به لحاظ مهاجرپذیری به نسبت وسعت، رتبه اول را در بین استانهای کشور دارا هستند. بهخاطر شیبدار بودن اراضی، پراکنش جمعیت در شمال ایران هندسه یکنواختی ندارد و نواحی کم شیبتر که زیست بوم های منحصر بهفرد جهانی در روی آنها مستقر شده، ابتدا جنگل زدایی شده و سپس با طی فرآیند تبدیلی به محلهای کشاورزی و سپس مسکونی و تجاری تغییر میکنند.
در این پهنه بهطور متوسط در هر2 کیلومتر مربع یک شهر، روستا یا آبادی وجود دارد. ساکنان، حواشی آنها را متناسب با توان تصرفی خود، تغییر داده و پوششهای طبیعی آن را حذف و بهطور دلخواه جایگزین مینمایند. در ادامه، پسماندها و پسابهای سکونتگاهها بهصورت انواع زباله، عناصر شیمیایی کشاورزی و صنعتی و اخیرا میکروبی «زبالهها و فاضلاب های بیمارستانی و آزمایشگاههای تشخیص پزشکی» چرخههای طبیعی را دچار بههمریختگی میکنند.
شامل 25 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت جنگل زدایی مرگ سبز