
مقدمه
گیاه چند ساله ای است که گل آوری آن از تیر تا شهریور می باشد. مرزه گیاه بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیا است. رشد آن در مناطق شیبدار سنگلاخی, مزارع و کناره بزرگراه ها و راه آهن می باشد. هم بصورت وحشی و هم کشت شده در نواحی مدیترانه, اروپای مرکزی, هند, آفریقای جنوبی و آمریکای شمالی یافت می شود. احتمالا برای اولین بار در ایتالیا کشت شده و بدین علت است که در قرن نوزدهم نیز در اروپای مرکزی عمدتادر باغات صومعه ها کاشته می شد. قسمت های هوایی بانضمام برگ ها و در بعضی مواقع فقط قسمت های فوقانی گل دار جمع آوری می گردد. بصورت خوشه ای دسته شده و یا بر روی قابهای چوبی پهن کردن و در سایه و با حرارت مصنوعی کمتر از ۴۰ درجه سانتی گراد خشک می شوند. این دارو دارای عطر و بوی تند و زننده ای با مزه ای که طعم فلفل را به یاد می آورد و بعد درون ظروف حلبی نگهداری می شوند. این گیاه دارای ۸/۰ تا ۵/۱ درصد اسانس بهمراه تانن, رزین و موسیلاژ می باشد. دارای خاصیت بادشکن, کمک به هضم و دارای خاصیت ادرار آوری ملایم و همچنین دافع کرم می باشد. بصورت دم کردنی در گرفتگی معده وروده و همچنین بسیار موثر در دفع کرم می باشد. برگهای خام آن عمدتا بهمراه لوبیا و سالاد فصل, خیار, ماهی, گوشت, کالباس و سوسیس مصرف می شود. اسانس این دارو درصنایع غذایی کاربرد دارد. دارو بصورت وحشی جمع آوری می شود. منبع اصلی تهیه آن نواحی مدیترانه می باشد. همچنین به میزان محدود در اروپای مرکزی و دیگر نواحی کشت می شود. داروی خام تهیه شده از دیگر گونه های آن مثل هر دو در نواحی مدیترانه ای می روید کاربرد دارویی دارند.
گیاه مرزه . atureia nortensis) از خانواده نعناع است . در این بررسی کاشت در شرایط کوهپایهای و با بذر صورت میگیرد. کاشت گیاه به صورت ردیفی و طی چهار نوبت صورت میپذیرد. سپس سرشاخهها و برگهای گیاهان جوان جمعآوری میگردند و وزن خشک محصول و میزان ماده مؤثره از طریق بلوکهای تصادفی محاسبه میشود. به منظور جداسازی عصاره نیز از روش تقطیر و با استفاده از حلالهای مختلف طی آزمایشهای سریال استفاده میشود و در نهایت گرم درصد ماده مؤثره آن پس از تطابق با استانداردهای موجود معلوم و انتخاب میگردد.
تحقیقات مرکز شولتزیک آلمان نشان میدهد این سبزی درمعده پرزهایی مانند پرزهای حوله ایجاد میکند، سرشاخه گلدار مرزه، معطر و نیرو دهنده است، مرزه عمل هضم راآسان میکند، به علاوه مقوی معده و مدراست، در سوء هاضمه،زردی، حالتهای بحرانی آسم و نفخ اثر معجزه آسیای دارد، لوسیون (آب حاوی ماده دارویی) آن در درمان زخمهای دیرعلاج ،جوشانده آن دررفع دردهای روماتیسمی ، دردهای عصبی و نیز تقویت جسمانی کودکان ضعیف یا مبتلا به راشیتیسم (نرمی استخوان) بکار میرود، طبق تحقیقات شلتزیک schultzik مرزه اثری قاطع در رفع اسهال های حاد و مزمن دارد.
دم کرده یک درصد آن در رفع اسهالهای عفونی و سبک و نیز ورم و التهاب معده و روده ، اثر درمانی زیادی دارد، پرورش مرزه در نواحی مختلف ایران معمول است.
عصاره برگ گیاه مرزه
نتایج حاصل از یک طرح تحقیقاتی نشان میدهد که استفاده از عصاره برگ گیاه "مرزه" باعث کاهش چربی خون میشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان روز سهشنبه درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: این طرح تحقیقاتی از سوی کارشناسان گیاهان دارویی لرستان در آزمایشگاه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی لرستان بمدت یکسال انجام شد.
دکتر "شهرام توفیقی"نام علمیاین نوع گیاهدارویی را"ساتورجاخوزستانیکا" ذکر کرد و افزود : در این طرح تحقیقاتی اثرات موثر این گیاه برای نخستین بار روی انسان در کشور به اثبات رسید. قبلا این گیاه بعنوان مکمل غذایی برای انسان از سوی کارشناسان معرفی شده بود. یافتههای این آزمایش نشان میدهد که مصرف این نوع گیاه مانند داروهای شیمیایی میزان چربی خون را در بدن انسان کاهش داده واثرات بسیار مطلوبی در این زمینه دارد . پژوهشگران گیاه را پس از تبدیل به پودر ، به شکل کپسول خوراکی درآورده تا برای کنترل چربی خون افراد بیمار ازآن استفاده نمایند.
چند سال پیش یک گروه پزشکی نیز یک نوع گیاهمرزه در شمال استان خوزستان کشف کرده که خاصیتهای مفید دارویی دارد. پیش از این نیز یک گروه علمی در لرستان کشف کردند که عصاره برگ زیتون برای کاهش کلسترول خون بسیار مفید میباشد.
شامل 9 صفحه word
دانلود تحقیق مرزه