فرمت فایل: word(قابل ویرایش)تعداد صفحات110
کلمه بودجه از لغت bougette که در اصل یک واژه فرانسوی است گرفته شده است. ابتدا به معنی کیف چرمی یا کیسه پول بوده است. سپس کلمه بودجه به دفتر حساب داخلی و خرج دولتی اطلاق میشود. بودجه در مراحل تکمیل، شکل و ساختار با تغییرات اساسی روبرو بوده است. امروزه از بودجه به عنوان ابزاری در راستای اداره کشور استفاده میشود.به عبارت بهتر بودجه به عنوان یک ابزار مدیریتی مورد استفاده قرار میگیرد.
تعریف بودجه:
تعریفهای زیادی از بودجه ارایه شده است، اما تعریفی جامع وجود ندارد، مگر تعریف قانونی بودجه که مورد اهمیت است.
خاطر نشان میشود که هر تعریفی که از بودجه ارایه میشود، بستگی به دیدگاه افراد و کارشناسان دارد.
به عنوان مثال:- بودجه لایحه یا سند پیشبینی عواید و مخارج مملکت در یک سال شمسی است که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده باشد. (این تعریف از بودجه بار سیاسی دارد).
-بودجه برنامه مالی دولت است که تمام نیازمندیهای پولی دولت را در یک سال شمسی پیشبینی میکند. (این تعریف از بودجه دیدگاه مالی و حسابداری دارد).
یک سری از تعریفهای بودجه اقتصادی و کلی و بعضی دیگر فرهنگی و اجتماعی است.
- بودجه فرآیند تبدیل منابع مالی به اهداف انسانی بخصوص مسایل انسانی و اجتماعی است.
- بودجه ابزار مدیریتی اداره اقتصاد کشور است. (این تعریف از بودجه جنبه مدیریتی و اقتصادی دارد).
تعریف قانونی بودجه اولین بار در سال 1289 ، تعریف دوم در سال 1312 ، تعریف سوم در سال 1349 و آخرین تعریف در سال 1366 ارایه شده است.
تعریف بودجه به لحاظ قانونی:
بودجه عبارت است سند مالی دولت که حاوی پیشبینی دریافتها، درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار در یک سال مالی (شمسی) و همچنین پیش بینی پرداختها و هزینهها برای انجام عملیات و فعالیتهایی است که به منظور وصول و تحقق اهداف و سیاستهای دولت انجام میشود.
عناصر اصلی تشکیلدهنده تعریف قانونی از بودجه:
1-اهداف و برنامههای دولت را نشان میدهد.
2- اعداد و ارقام بودجه برای پیشبینی آینده است.
3- مدت زمان آن یک سال شمسی است.
4- درآمدها و هزینههای دولت را شامل میشود.
بودجه دولت معمولاً از سه بخش تشکیل میشود:
1-بودجه عمومی 2- بودجه شرکتهای دولتی و بانکها 3- بودجه موسسات انتفاعی دولت.
بودجه عمومی دولت شامل دو بخش است:
1-پیشبینی دریافتها و سایر منابع تامین اعتبار که بطور مستقیم یا غیرمستقیم در یک سال مالی قانون بودجه به وسیله دستگاههای اجرایی از حساب خزانهداری کل اخذ گردد.
2-پیشبینی پرداختها و هزینههایی است که میتواند از محل درآمدهای عمومی یا اختصاصی برای اعتبارات جاری یا عمرانی دستگاهها انجام شود.
در بخش پیشبینی دریافتها و تامین منابع و اعتبار، بیشتر درآمدهای عمومی واختصاصی مطرح است. و در بخش پیشبینی پرداختها، بیشتر هزینههایی که دستگاهها در سال مالی مربوطه در قالب اعتبارات عمرانی، جاری یا هزینهای در محل درآمدهای خصوصی مطرح است.
«درآمدهای عمومی» به درآمدهایی اطلاق میشود که بیشتر از کانال وزارتخانهها، سازمانهای دولتی و دستگاههای اجرایی ، در قالب مالیات، فروش نفت و گاز، سود سهام عاید میشود. «درآمد اختصاصی» درآمدهایی هستند که به موجب قانون از دستگاههای اجرایی وصول و به حساب خزانه کل واریز و صرفاً جهت آن دستگاه هزینه میشود.
مراحل تصویب بودجه 110 ص