فرمت فایل : word(قابل ویرایش)تعداد صفحات12
در این پیش درآمد و مقدمهی کوتاه، بیان تحلیل جریانات ناشی از تغییرات چگالی در تشکیل کانال صوتی کاری بس دشوار است، چرا که مطلبی دراین باب چنان گسترده و فراخ نیست نیز در قیاس با موارد مشابه چیزی جز همان پیشگفتار کوتاه نمیباشد.
این مقدمه آغازنامه و حاشیهای است بر تحلیل علمی. گزارش از جستجو و کنکاش شخصی که امیدوارم انتهای آن به گوشهای از افق شفاف علم فیزیک دریا متصل شود.
اما چرا موضوع جریانات ناشی از تغییرات چگالی؟چرا کانال صوتی؟ و چرا اثر این نوع جریان در تشکیل کانال صوتی؟ گذشته از علاقهمندی و دلبستگی من به این مبحث، مطالعه و پژوهش دربارهی بررسی جریانات دریایی و خواص فیزیکی دریاها و اقیانوسها مانند سرعت انتشار صوت و چگالی و دما و شوری و عواملی مانند آن، همواره مهمترین مسائل ذهنی نویسندهی این سطور بوده است. علاوه بر آن، تحقیق و پژوهشی در این زمینه، بخصوص در منطقهی خلیج فارس، انجام نگرفته است. البته تحقیقاتی در زمینهی تشکیل کانال صوتی و اقیانوس در دریای سیاه صورت گرفته است. بعنوان مثال اشخاصی همچون، A.widtfeldt و M.J.Jacobson در زمینهی مشخصات صوت در هنگام عبور جریان یکنواخت از یک اقیانوس عمیق و همچنین تشکیل کانال صوتی انجام دادهاند.
منطقهی خلیج فارس از نظر نظامی و سوقالجیشی و همچنین ارتباط با دریای آزاد، بسیار حائز اهمیت میباشد، همچنین از لحاظ کشتیرانی و شیلات بسیار مورد توجه است. بنابراین بررسی اثر جریانات ناشی از تغییرات چگالی، که جریانی غالب در منطقه به شمار میآید در تشکیل کانال صوتی اهمیت بسزایی دارد.
خلیج فارس به دلیل داشتن عمق کم (آب کم عمق)و جریانات ناشی از تغییرات چگالی (از نوع بزرگ مقیاس) بیشتر در سطح، وجود دارد که منطقهی وسیعی را تحت پوشش و تأثیر خود قرار میدهد. جریان این نوع تودهی آب و همچنین جریانات از این نوع اما با مقیاسهای دیگر (میان مقیاس – ریز مقیاس) باعث تغییر سرعت انتشار صوت خواهد شد. با دانستن نحوهی تغییرات سرعت انتشار صوت، میتوان تشکیل کانال صوتی را در مناطق و ایستگاههای مختلف پیشبینی نمود.
برای این کار از مدل هانتر و همچنین دادههای مربوط به دما و شوری و سرعت صوت و چگالی که توسط گشت دریایی ROPME از 81 ایستگاه طی دو مرحله Leg1 , Leg1 در تابستان 2001، جمعآوری شده استفاده مینماییم. با رسم نمودارهای دو بعدی سرعت صوت، دما، شوری و چگالی برحسب عمق (پروفیلهای قائم) برای هر ایستگاه که توسط نرمافزار excel صورت میگیرد و همچنین رسم کنتورهای دما و شوری و سرعت صوت و چگای در عمق 20 متری از طریق نرمافزار Arcuv و مطلب به تحلیل و بررسی موضوع مورد تحقیق پرداخته و سپس با استفاده از رسم نمودارهای چهار بعدی سرعت صوت و چگالی برحسب طول و عرض جغرافیای و عمق، میتوان بحث را تکمیل نموده و نتایج کار را تأیید نمود. این نمودارها با استفاده از نرمافزار عصبی برای کل منطقه رسم شده است.
بررسی پروفیلهای قائم سرعت صوت و تشکیل کانال صوتی در منطقه خلیج فارس