فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت) تعداد صفحه:23
این مقاله با هدف نشان دادن تاثیر حوادث سیاسی و وقایع اجتماعی و بروز تفکرات و ایدئولوژی ها مختلف در آثار هنرمندان (که در این مقاله هنرمندان رشته موسیقی موردبحث است) و شیوه ارائه آثار آنها نوشته شده دوران مورد بحث از زمان قاجار تا زمان حاضر است که همانطور که می دانیم حوادث سیاسی فراوانی مانند انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی و دهها تحول دیگر در این دوران جامعه ایران را در نوردیده که تاثیرات شگرف این حوادث در هنر موسیقی بر همگان روشن است . برخی از این تاثیرات مثبت بوده و باعث تعالی موسیقی ایران شده برخی دیگر این هنر را از مسیر اصلی خود منحرف کرده .
نوشتن در این زمینه برای خواننده ای که شناخت کافی از واژه های مورد استفاده در موسیقی ندارد کاریست غیرممکن بنابراین سعی شده تا در چند سطر پایین به طور مختصر واژه های مورد استفاده در این مقاله را تعریف کنیم تا با داشتن زبانی مشترک منظور خود را به طور رساتری به خواننده القا کنیم .
اولین واژهیی که تعریف آن ضروری است واژه مد است .
مد در موسیقی به معنی یک سری از صداهاست که با فاصله های معینی نسبت به هم و نسبت به اولین نت (تنیک) قرار دارند که مجموع آنها باعث بوجود آمدن نوع خاصی از موسیقی می شود که اگر نسبت این فاصله ها تغییر کند آنوقت نوع موسیقی نیر عوض خواهد شد .
برای مثال شور که یکی از مدهای مهم موسیقی ایران است نسبت فواصلش به این ترتیب است . نت اول تا دوم سه ربع پرده - نت دوم تا سوم سه ربع پرده - نت سوم تا نت چهارم یک پرده - نت چهارم تا نت پنجم یک پرده - نت پنجم تا نت ششم نیمپرده - نت ششم تا نت هفتم یک پرده و نت هفتم تا نت هشتم یک پرده هر مد از 8 نت تشکیل میشود که اگر با فواصل بالا نسبت به هم چیده شوند . نغمه حاصل آن چیزی است که ما به عنوان شور می شناسیم و می توان با تغییر این فواصل نسبت به هم به مقام ها و مدهای دیگر رسید .
دومین واژه ، واژه موسیقی سنتی است . واژه موسیقی سنتی را معمولاً در مقابل موسیقی جهانی به کار می برند . یعنی یک نوع موسیقی که همه مردم جهان قادر به درک و فهم آن باشند موسیقی سنتی هر کشوری بر اساس حوادث تاریخی ، سیاسی ، اجتماعی و موقعیت جغرافیایی آن کشور بوجود می آید . مردم هر کشوری نسبت فاصله نت ها را طوری انتخاب می کنند که نوع خاصی از موسیقی متناسب با شرایط ذکر شده در بالا بوجود میآید . موسیقی کلاسیک اروپایی از دو مد ماژور و مینور تشکیل شده (البته مدهای دیگری در این موسیقی وجود دارد که امروزه مورد استفاده نیست) موسیقی سنتی ایران از 7 مد تشکیل شده است .
دستگاه : دستگاه به مجموع نغمه هایی که در یک مد ساخته می شود اطلاق میشود این نغمه ها بدین صورت ساخته می شوند که هر بار روی یکی از 8 نت گام تکیه می شود که به آن نت شاهد گفته می شود به ترتیب شاهد قرار دادن نت ها و نغمه های حاصل از آن را ردیف گویند و مجموعه ردیف یک دستگاه را تشکیل میدهد .
دستگاه های موسیقی ایرانی عبارتند از ماهور - سه گاه - چهار گاه - همایون - شور ، نوا و راست پنجگاه که این دستگاه ها زیر مجموعه هایی به نام نغمه دارند که عبارتند از اصفهان - دشتی - ابوعطا - بیات ترک - افشاری .
واژه های دیگر که تعریف آنها ضروری است عبارتند از هارمونی - کنترپوان - ارکستراسیون و فرم در موسیقی .
هارمونی علمی است که در مورد ارتباط عمودی نت ها بحث می کند ارتباط عمودی نت ها یعنی نت هایی که به طور همزمان به صدا در می آیند که هر ترکیب از نت های همزمان فضایی خاص در موسیقی پدید می آورد کنتریوان علمی است که ارتباط افقی نتها را بررسی می کند . یعنی رابطه نت هایی که پی در پی و پشت سر هم می آیند .
ارکستراسیون : ارکستراسیون یک اثر موسیقی را می توان با رنگ آمیزی در یک تابلوی نقاشی مقایسه کرد . آهنگساز با بهره گیری از سازهای مختلف و رنگ صوتی هر یک و ترکیب آنها نقش ها و رنگ های بدیعی را در اثر خود می آفریند . فرم در موسیقی یعنی ساختار کلی یک قطعه که از عوامل و اجزای مختلف تشکیل شده است. پس از این مقدمه که بیانآن جهت فهم مطالب این مقاله ضروری به نظر می رسید به بررسی موضوع مورد بحث می پردازیم .
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
مقاله مقایسه تطبیقی گروه های موسیقی از قاجار تاکنون