پاره ای از مردم گمان می کنند که روزه داری تنها یک تکلیف دینی و مخصوص مسلمان ها می باشد ، در صورتیکه در ادیان دیگر ( مسیحی ، یهودی ، زردشتی و . . . ) هم روزه گرفتن وجود دارد . افزون بر این ، روزه نه تنها یک حکم مذهبی ، بلکه یک عملکرد بهداشتی ، درمانی هم دارد و این مسأله از نظر پزشکی اثبات شده است.
اولین گام در روزه داری ، خوردن کامل سحری می باشد . تغذیه کافی سحر ، انرژی مورد نیاز بدن را به مدت 7 – 8 ساعت فعالیت بدنی و ذهنی تأمین می کند . روزه بدون سحری ، زمان گرسنگی را افزایش داده و موجب کاهش تمرکز و بازدهی ذهنی همراه با ضعف می شود . یک وعده غذای گرم به همراه سبزی و میوه و با نوشدن آب میوه و چای رقیق ، برای پیشگیری از گرسنگی و تشنگی در طول روز ، به هنگام سحر سفارش می گردد.
باز کردن افـطـار بـایـسـتی با خوراکی های سبک و ملایم باشد تا معده را برای دریافت غذای اصـلـی آمـاده سـازد . البـته خوردن خوراکیهای سـنگـین در افطار ،دستگاه گوارش را که چـنـدیـن ساعت استراحت داشته با مشکل روبــرو مـی کـنـد.
روزه و بـیـماری قـنـد:
بـه هـنـگـام روزه داری در افـراد تـنـدرست قند خون بـرای 12 – 10 ساعت در طول روز ثابت مـی مـاند و قند لازم را برای دستگاههای بـدن بـویـژه مـغـز فـراهـم مـی سازد .
دربـیـمـاران قـندی که زیر درمان با داروی انسولین هستند ( دیابت نوع اول ) روزه گرفتن ممکن است زیانبار باشد، ولی در بیماری قند نوع دوم که مشکل اصلی آنها چاقی هم می باشد روزه گرفتن بستگی به وضعیت آنها دارد .
در این بیماران (نوع دوم ) در صورت مزمن شدن بیماری که منجر به پیدایش عوارض عصبی ، کلیوی ، قلبی و . . . شده است روزه گرفتن سفارش نمی شود . در بیماری قندی نوع 2 بدون عارضه ، روزه گرفتن با شرط رعایت مسائل خوراکی آنها توصیه می گردد . یکی از اهداف روزه ، حذف یک وعده غذایی می باشد . این برای بیماران دیابت بسیار سودمند بوده و باعث کاهش وزن آنها می شود . البته اگر در سحری و افطار با خوردن زیاد بخواهد کم خوری روزانه را جبران کنند آنگاه روزه گرفتن خطرناک خواهد بود . این بیماران باید سبزی و میوه جات رابیشتر خورده از نمک ، شیرینی و چربی حیوانی پرهیز نمایند.
روزه و درد مفاصل :
روزه داری باعث کاهش اسید اوریک خون و در نتیجه کاهش رسوب آن در مفصل های بدن می شود ، که خود باعث کاسته شدن از درد مفاصل و بندها می شود . همچنین در افراد چاق در طول ماه رمضان ، با کاهش ذخیره چربی بدن ، از وزن بدن کاسته می شود و در نتیجه فشار کمتری به مفاصل زانو ، مچ پا ، ستون مهره ها و لگن وارد شده و از درد ناشی از ساییدگی مفاصل می کاهد.
چربی بدن و روزه :
افراد چاق بدلیل میزان بالای چربی زیرپوست و شکم ، مستعد بیماریهای گوناگون مانند بیماری قلبی ، فشارخون ، کلیوی ، ساییدگی مفاصل و دیابت می باشند . با روزه گرفتن از میزان این چربی ها کاسته شده و در نتیجه میزان رویداد این بیماری ها کمتر می شود . از اثرات دیگر روزه ، مصرف چربی خون می باشد . بدلیل کاهش قند خون در طول روزه داری بدن به استفاده از چربی برای تأمین سوخت و ساز خود روی می آورد . در نتیجه از میزان چربی خون کاسته می شود . پایین آمدن چربی خون از میان رسوب آن بر روی دیواره رگ ها کاسته و بدنبال آن رویداد بیماری قلبی ، فشار خون و سکته قلبی و مغزی کمتر می شود.
شامل 5 صفحه Word
دانلود مقاله روزه و پزشکی