- 1 مقدمه :
کلسیم که نقش اساسی در شکل گیری و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهم ترین ترکیبات موجود در شیر است. فسفر که برای بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیمها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر حضور داشته و به غیر از آن، سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول های بدن نقش ایفا می کنند، با خوردن شیر دریافت می شوند. نوشیدن شیر در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانههایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می شوند. این افراد باید بدانند که مصرف شیر می تواند این نشانهها را تسکین دهد.شیر برای داشتن ناخنها، دندانها و موهایی سالم تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوانها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می شود. وجود کلسیم به همراه ویتامین A ، ویتامین های گروه B و پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن موها می شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان می کند.
1 – 2 نام کامل طرح و محل اجرای آن :
جمع آوری شیر
محل اجرا :
1 – 3 – مشخصات متقاضیان :
نام نام خانوادگی مدرک تحصیلی تلفن
1 – 4 – دلایل انتخاب طرح :
توجه به خودکفایی این صنعت و همجنین نیاز بازار داخلی به تولید این محصول با توجه به این که جمع آوری شیر می تواند به رشد و شکوفایی اقتصادی کشور کمکی هر چند کوچک نماید و با در نظر گرفتن علاقه خود به فعالیت های صنعتی این طرح را برای اجرا انتخاب کرده ام.
1 – 5 میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
این طرح از جهات گوناگون برای جامعه مفید است ، شکوفایی اقتصادی و خودکفایی در تولید یکی از محصولات ، سوددهی و بهبود وضعیت اقتصادی ، اشتغالزایی ، استفاده از نیروی انسانی متخصص در پرورش کالای داخلی و بهره گیری از سرمایه ها و داشته های انسانی در بالندگی کشور .
1 – 6 - وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 7 نفر میباشد .
تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوهها و سبزیجات، هم در بچهها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می شود. اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.
تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می کنند، کمتر دچار حملات قلبی می شوند. همچنین مصرف شیر کم چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نکنید که منظور ما از شیر، نوع کم چرب آن است.
شیر و فرآورده های آن بدلیل ارزش غذایی زیاد درتغذیه انسان وسلامت جامعه نقش مهمی برعهده دارند. از طرف دیگر همین ویژگیها وصفات ممتاز غذایی درشیر،سبب می شود شیر بسرعت آلوده شود باعث انتشار عوامل بیماری زا گردد. به همین دلیل چنانچه دربهداشت شیر درمراحل مختلف تولید، جمع آوری،حمل ونقل،تغییر ،تبدیل و توزیع و حتی مصرف آن دقت کافی نشود،بیماریها وعوارضی را درانسان ایجاد می کند.
درسبد غذایی هرایرانی مصرف شیر و فرآورده های آن سهم بسزایی دارد. بطوری که مصرف تقریبی سرانه هر ایرانی بیش از 103 کیلوگرم درسال است واز این جهت ایران دربین کشورهای جهان درمصرف شیر رتبه بلایی دارد(مصرف سرانه شیر درجهان 120 کیلوگرم درسال است).
توجه روزافزون جامعه ایرانی به مصرف شیر وفرآورده های آن شکوفایی صنایع شیر را به ارمغان آورده است.بطوری که صنایع تبدیلی آن دردوره اخیر بیش از 150 درصد رشد داشته است . افزایش تولید و کیفیت شیر از اهمیت زیادی برخوردار است . تا چند سال پیش توجه تولید کنندگان تنها برروی کمیت یا مقدار تولید بود و بدلیل عدم توجه کافی برکیفیت و بهداشت،آلودگی میکروبی افزایش وزمان ماندگاری شیر و فرآوری لبنی کوتاه می شد که خطرات مسمومیت وبیماری مصرف کنندگان نیز به دنبال داشت.
به همین لحاظ امروزه کیفیت وبه استاندارد رسیدن شیر و تولیدات آن برکمیت اولویت دارد.در این راستا ساماندهی تولید، حمل و فرآوری و توزیع مناسب آن سبب بالا بردن کیفیت می شود.
تعریف شیر خام سالم:
شیر خام سالم عبارت است از مایع مترشحه ودست نخورده حاصل از دوشش کامل پستان دام سالم(گاو،گوسفند،بز،گاومیش،شتر و غیره) که با اصول صحیح ، تغذیه و نگهداری شده باشد،شیر باید درشرایط بهداشتی دوشیده شده و آب وهیچ ماده دیگری به آن اضافه ویا از آن کم نشده باشد.
خواص شیر:
شیر از کاملترین غذاهاست و مصرف آن درمراحل مختلف رشد افراد اهمیت زیادی دارد. مصرف شیر بعد از دوران شیرخوارگی درکودکان سبب تکمیل استخوان بندی وتامین انرژی( به لحاظ داشتن کلسیم، چربی و پروتئین) می شود. خوردن شیر تازه توسط نوجوانان و جوانان موجب تامین انواع مواد پروتئینی، چربی،مواد معدنی و ویتامینها شده و استعداد،بهره هوشی ،شادابی و لطافت پوست را درآنها سبب می شود.
درمیانسالان وسالمندان شیر کم چرب تامین کننده انرژی روزانه ویکی از عوامل جلوگیری از پوکی استخوان می باشد. از آنجا که شیر به راحتی هضم می شود واز انرژی زیادی برخوردار است،برای افراد سالمند وبیمار بسیار مفید است. وجود مواد معدنی و پروتئینی و انواع ویتامینها درشیر سبب ترمیم زخم معده می شود. با این حال مصرف شیرهای آلوده و با بارمیکروبی بالا و همچنین حساسیت نسبت به لاکتوز شیر دربرخی از افراد سبب ناراحتی معده می شود و برای این افراد توصیه می شود شیر پاستوریزه رقیق و سرد شده استفاده نمایند. یکی از توصیه های مهمی که کارشناسان تغذیه دارند آن است که از مصرف قهوه و چای به تنهایی خودداری کنند و همیشه این نوشیدنیها را با شیر بنوشند تا مبتلا به ناراحتی معده و احتمالاً زخم معده نشوند.
عوامل ایجاد آلودگی درشیر:
شیر درمراحل زیر ممکن است آلوده و یا به عبارتی دچار افزایش بارمیکروبی شود:
- جایگاه نگهداری دام
- بیماری دام
- جایگاه شیردوشی
- جمع آوری شیر
- نگهداری شیر درمراکز
- حمل و نقل شیر
- تحویل شیر به کارخانه
- فرآوری وتوزیع شیر
1- جایگاه نگهداری دام:
یکی از عوامل مهم تامین سلامت دام و تولید شیر بهداشتی داشتن محیط مناسب و بهداشتی نگهداری دام است. جایگاه نگهداری دام بایستی قابل شستشو و ضد عفونی وبدون شکاف وسوراخ باشد. وجود شکاف وسوراخ باعث می شود که حشرات و کنه ها و حیوانات موذی درآنها مستقر شوند.
دیواره های جایگاه نگهداری بایستی صاف باشد. انبار علوفه و کنسانتره لازم است خشک و غیر قابل نفوذ برای حیوانات موذی بوده و از محل نگهداری دام و اصطبل ها جدا باشد. دام های بیمار باید از گله جدا و تا زمان بهبودی کامل درمکان دیگری نگهداری شوند. کف اصطبل ویا جایگاه باید دارای پوشش سخت و صاف و غیر لغزنده بوده ودارای کانال فاضلاب و شیب مناسب باشد ورطوبت را بخوبی جذب کند. اصطبل بایستی دارای هوای کافی،تازه و مطبوع ونور مناسب باشد. جمع آوری کود و فضولات از مهمترین عامل کاهش آلودگی وکاهش نفوذ بیماری به دام است. بدن دام بخصوص،پستان واطراف آن و کشاله ران درقسمت داخلی نبایستی آلوده به کود و فضولات باشد.
2- بیماری دام:
بعضی از بیماری های مثل بروسلوز و سل می توانند از طریق شیر و فرآورده های آن به انسان منتقل شوند. مهم ترین مسئله ای که دامدار بایستی به آن توجه کند بیماری ورم پستان است. این بیماری علاوه برکاهش تولید شیر سبب آلودگی شیر و غیرقابل مصرف شدن آن می شود. نگهداری دام مبتلا به ورم پستان درکنار سایر دام ها و یا دوشیدن این دامها همراه با دام های سالم،سبب انتشار بیماری به بقیه و کاهش تولید شیر تا 50 درصد می شود. دام های بیمار و تب دار آلودگی را به شیرمنتقل می کنند. بیماریهای مختلفی از طریق شیر به افراد شیردوش ویا کارگر شیردوشی وهمچنین افراد مصرف کننده شیر منتقل می شود.
3- بهداشت جایگاه شیردوشی:
گاوها برای شیردوشی لازم است به محل دیگری غیراز اصطبل نگهداری دام برده شوند. این امر علاوه بررعایت بهداشت شیر،اولین برنامه تحریک گاو برای ترشح شیر است که سبب آزاد شدن شیر و شل شدن پستان و عضلات پستان و انجام دوشش کامل می شود.
نکاتی که درهنگام شیر دوشی باید رعایت شود:
پستان گاو قبل از شیردوشی باید با آب ولرم شستشو و تمیز شود.
آب شستشو باید دارای درجه حرارت 40 درجه سانتیگراد ومحتوی ماده ضدعفونی باشد. این امر سبب پاک کردن چربیها و کود و مواد خارجی اطراف پستان دام می شود.
خشک کردن پستان پس از شستشو با حوله یا دستمال کاغذی یک بار مصرف سبب تمیز شدن پستان وجلوگیری از نفوذ قطرات آب و مواد آلوده به داخل شیر می شود.
محل شیردوشی باید درمحیطی آرام و ساکت و عاری از گرد و غبار باشد.
به منظور جلوگیری از گرد و خاک و آلودگی شیر درحین شیردوشی از تغذیه دام خودداری شود.
فرد شیردوش با رعایت نکات بهداشتی، شستشو و ضدعفونی کردن دست ها بایستی بتواند تمامی شیر داخل پستان را بدوشد.
دوشیدن شیر باید طبق برنامه درساعت مشخص درهرروز و سریع و بدون انقطاع انجام گیرد.
دستگاه شیردوشی لازم است پس از تمام شدن دوشش سریعاً از پستان جدا شود،تا آسیبی به پستان نزند درغیر این صورت سبب ورم پستان می شود.
پس از خاتمه دوشش سرپستانک ها درماده ضدعفونی که از قبل آماده شده غوطه ور وضد عفونی شوند.
گاوهای بیمار و مبتلا به ورم پستان باید درآخر شیردوشی و شیرآنها درفاضلاب ریخته شود.
شیرگاوهایی که تحت درمان آنتی بیوتیک و دارو هستند تا زمانی که این احتمال وجود دارد که دارو درشیر باشد(معمولاً 3 تا 7 روز)نباید با شیر سالم مخلوط شود. شیر این گاوها باید درفاضلاب ریخته شود.
شیر باید برای پاک شدن از ذرات خارجی صاف شود. این بهترین برنامه کاهش آلودگی شیر درمراحل اولیه است.
بعداز انجام شیردوشی،اتاق شیردوشی ودستگاه ها و ظروف شیردوشی لازم است با آب معمولی وسپس با آب گرم وماده ضدعفونی کننده شستشو و ضدعفونی ومجدداً با آب گرم آب کشی شوند.
قسمت های مختلف دستگاه شیردوشی که قابل بازکردن است باید باز و قطعه قطعه شده وشستشو وضدعفونی شوند.
آب مورد مصرف برای شستشو بایستی سالم، بهداشتی و فاقد مواد کف کننده باشد.
4- جمع آوری:
شیر توسط افراد شیرجمع کن با وانت هایی از روستاها جمع آوری وبه مراکز جمع آوری شیر انتقال
می یابد . حمل شیر تولیدی از دامداریهای سنتی لازم است توسط ظروف تمام استیل ودرب داری که بیدون نامیده می شود صورت گیرد. این ظروف (بیدون ها) طوری ساخته شده اند که امکان تمیز کردن سطوح داخلی آنها با دست وجود دارد.
درمراحل جمع آوری شیر لازم است:
حمل شیر توسط بیدون،فقط تا مرکز جمع آوری شیر انجام شود.
وسیله نقلیه حمل بیدون ها سرپوشیده ومحفوظ باشد.
پس از تخلیه شیر داخل بیدون ها درمرکز جمع آوری شیر،ابتدا این ظروف با آب بهداشتی معمولی و سپس با مواد ضدعفونی کننده شستشو داده شوند. لازم به ذکر است که این ظروف درمقابل ضربه مقاوم هستند.
5- نگهداری شیر درمراکز جمع آوری شیر:
بمنظور ایجاد بازارمناسب خرید شیر وبرقراری رابطه مناسب بین دامداران و مرکز فرآوری یا کارخانجات فرآوری شیر،مرکز جمع آوری شیر درمناطق مختلف تولید شیر احداث شده اند. این مراکز درروستاها و نزدیک به محل دامداریهای کوچک وسنتی واقع گردیده اند.
کف ودیواره های داخلی این مراکز باید بهداشتی و کاشی کاری یا موزائیک باشد.مراکز جمع آوری شیر باید دارای شرایط و ویژگیهای خاصی بوده و محیط این مراکز دارای پنجره های مجهز به توری و همچنین سیستم جمع آوری فاضلاب باشد.وجود آب لوله کشی سالم وبهداشتی و سیستم آب سرد و گرم برای این مراکز ضروری است . دستگاههای خنک کننده شیر و تانکرهای نگهداری شیر که مجهز به دستگاه خنک کننده هستند از دیگر وسایل لازم برای این مرکز می باشند. شیر جمع آوری شده از روستاها که دربیدون ها ریخته شده اند هرروز صبح وعصر به این مراکز تحویل
می شوند.
مراکز جمع آوری شیر دارای یک طشت بزرگ استیل مجهز به صافی برروی یک باسکول هستند که شیر تحویل شده را صاف و توزین وسریعاً به دستگاههای سردکننده منتقل ودرآنجا نگهداری می کنند.
روشهای سردکردن شیر:
شیر هنگام خروج از پستان گاو دارای درجه حرارتی معادل درجه حرارت بدن دام (5/38-38 درجه سانتی گراد) می باشد. این درجه حرارت، محیط مناسبی را برای رشد و تکثیر میکروب ها فراهم می کند. برای جلوگیری از رشد و تکثیر میکروب ها درشیر بایستی شیررابعد ازدوشیدن،تا 4 درجه سانتی گراد خنک کرد و درتمام مدت تا تحویل به مراکز جمع آوری شیر و ازآنجا به کارخانه وتا مصرف درهمین درجه حرارت نگهداری نمود.
خنک کردن شیردردامداریهای سنتی و کوچک به روشهای زیر انجام می شود:
نگهداری یک یا چند بیدون محتوی شیر درحوضچه آب یخ.
نگهداری شیردرکنار یخ یا داخل یخچالهای ایستاده بزرگ.
قراردادن محفظه های غیر قابل نفوذ حاوی یخ درداخل بیدون های شیر.
نگهداری شیر درجریان هوای سردی که توسط دستگاههای خنک کننده تولید می شود.
دردامداری های بزرگ ومراکز جمع آوری،شیر را توسط دستگاههای سردکننده سریعاًبه 4 درجه سانتی گراد می رسانند.
6- حمل و نقل شیر:
شیردوشیده شده از پستان سالم عاری ازآلودگی است. علاوه براین همراه با شیر دوشیده شده موادی وجود داردکه تا مدت کوتاهی از رشد میکروبها درشیر جلوگیری می کند. باید دراین مدت شیر سرد شده ودمای آن به 4 درجه سانتیگراد رسانیده شود و سپس سریعاًبه مراکز جمع آوری و یا کارخانه شیر تحویل گردد. به عبارت دیگر کوتاه کردن فاصله زمانی دوشش تا تحویل به مرکز جمع آوری درجلوگیری ازرشد میکروب ها موثر است.
7- تحویل شیر به کارخانه:
درصورتی که درمراحل تولید شیر دردامداری و همچنین درزمان نگهداری و حمل آن تا کارخانه نکات بهداشتی رعایت شده باشد،شیر تحویلی به کارخانه مناسب و قابل قبول خواهد بود. درکارخانه قبل از تحویل شیر،از تانکرها نمونه برداری و درصورت وجود شرایط بهداشتی و طبیعی(پروتئینی، چربی وسایر مواد اصلی شیر)تحویل گرفته می شود. شیر تحویلی بایستی عاری از هرگونه ماده خارجی،میکروب بیماری زا و مواد شیمیایی و خطرناک باشد. شیرهایی که دارای آب اضافی،آلودگی بیش از حد و مواد اضافی باشند کنار زده می شود. از طرفی شیرهای دارای شرایط طبیعی و آلودگی کمتر از حد را مشمول تشویق و دریافت جایزه می شوند و شیربا قیمت بیشتری از آنها خریداری می شود. پس از آنکه شیر از تانکرها تخلیه شد،تانکرها درکارخانه ابتدا با آب تمیز و معمولی و سپس با آب گرم و مواد ضدعفونی کننده شستشو و ضدعفونی می شوند و سپس با آب تمیز گرم آب کشی می شوند. این امر باعث می شود که تانکر تمیز شده ودرمرحله بعدکه از شیر پر می شود فاقد آلودگی های قبلی باشد.
شرایط نقل وانتقال شیر :
شرایط عمومی :
مراکز تحویل شیر ملزم به خریداری شیر از دامداری های تحت پوشش خدمات دامپزشکی می باشند .
نقل وانتقال شیر می باید با وسایط نقلیه مجاز ویا ظروف مناسب بهداشتی به مراکز تحویل شیر خام صورت پذیرد .
شرایط حمل شیر توسط ظروف مناسب از قبیل بیدون :
انتقال شیر از دامداری ها توسط ظروف مناسب ومورد تایید دامپزشکی به مراکز جمع آوری وعمل آوری شیر مجاز ، انجام می گیرد .
ظروف حمل شیر باید از جنس مناسب وقابل شستشو با آب ومواد ضدعفونی کننده باشد .
شیر جمع آوری شده از دامداری ها باید درحداقل زمان ممکن پس از دوشش( ترجیحاً دو ساعت ) ودر شرایط مناسب خنک وبهداشتی به مراکز جمع آوری ومراکز فرآوری مورد تایید سازمان منتقل شوند .
وسیله نقلیه حمل ظروف شیر باید سرپوشیده واز نظر بهداشتی مورد تایید دامپزشکی باشد .
حمل شیر توسط بیدون فقط به مراکز جمع آوری شیر مجاز است .
کلیه ظروف درمراکز جمع آوری شیر باید پس از شستشو وضد عفونی شده وبه دامدار تحویل داده شوند .
شرایط حمل شیر توسط تانکرهای مخصوص حمل :
حمل ونقل شیر از مراکز جمع آوری شیر ویا دامداری های صنعتی منحصراً توسط وسایط نقلیه مجاز ومورد تایید سازمان امکان پذیر می باشد .
جنس تانکرحمل شیر باید دارای شرایط ذیل باشد :
از جنس استیل ضد زنگ دو جداره وقابل شستشو وضدعفونی باشد .
مجهز به سیستم شستشو در محل ( CIP Cleaning In Place =) باشد .
قبل از بارگیری شیر ، تجهیزات ومخازن تانکر حمل شیر باید شستشو وضد عفونی گردد .
کلیه لوازمی که در محل توسط سیستم CIP قابل شستشو نمی باشد باید به صورت دستی شستشو وضد عفونی گردد.
دمای شیر در زمان بارگیری باید بین 2 تا 4 درجه سانتی گراد و هنگام تحویل شیر در مراکز جمع آوری ویا کارخانجات فرآوری حد اکثر 8 درجه سانتی گراد باشد .
نمونه برداری شیر جهت انجام آزمایش های شیر خام باید برابر استانداردهای نمونه برداری شیر وتوسط افراد ذیصلاح ومورد تایید سازمان دامپزشکی انجام گیرد .
هرگونه صدور مجوز ، جهت نقل وانتقال شیر از مراکز جمع آوری ودامداری های مورد تایید سازمان منوط به ارائه گواهی سلامت شیر از دامپزشکی مجاز مستقر در صنایع لبنی مقصد باشد .
شسیتشو وضد عفونی وسایط نقلیه حمل شیر باید در مراکز جمع آوری ویا کارخانجات فرآوردی شیر صورت گیرد .
کلیه مراکز وکارخانجات فرآورده های لبنی ( کارگاه ، وکارخانجات غنی سازی ، تولید بستنی ، وماست بندی و ... ) باید شیر مورد نیاز واحد خود را از مراکز جمع آوری شیر ویا دامداری های مجاز دریافت نمایند .
1- پاستوریزه کردن شیر:
پاستوریزه کردن شیر عبارت است از گرم کردن شیر تا حدی که میکروب های بیماری زای آن کشته شود. این عمل نمی تواند کیفیت شیری را که بیش ازحد معمول آلوده شده و در حال فاسد شدن است تغییر داده آن را تبدیل به شیر سالم کند. لذا شیری را باید به دستگاه پاستوریزه برد که قبلا با رعایت نکات بهداشتی دوشیده و نگهداری شده باشد.عمل پاستوریزه کردن شیر به دو روش صورت می گیرد:
1- پاستوریزه کردن با حرارت کم تر و مدت زمان زیاد که در این روش شیر را به مدت 30 دقیقه در درجه حرارت 61 تا 65 درجه سانتی گراد گرم نگه می دارند.
2- پاستوریزه کردن با حرارت زیاد و مدت زمان کم که در آن شیر را به مدت 15 ثانیه در درجه حرارت 71 تا 73 درجه سانتی گراد گرم نگه می دارند.
پس از حرارت دادن شیر آن را یکباره تا 4 درجه بالای صفر سرد کرده و در داخل ظرفی که کاملا شسته و ضد عفونی شده است می ریزند. شیر پاستوریزه را می توان به مدت 2 الی 3 روز در یخچال نگهداری کرد.
2-استرلیزه کردن شیر:
استرلیزه کردن شیر عبارت است از عاری کردن شیر از میکروب های بیماری زا و غیر بیماری زا به طوری که هاگ ها یا اشکال مقاوم میکروبی نیز در آن از بین رفته باشد. عمل استرلیزه کردن شیر به روش های مختلف انجام می شود که عبارتند از: 1- شیر را پس از خرد کردن چربی آن به مدت 15 الی 20 دقیقه در درجه حرارت 110 تا 115 درجه سانتی گراد قرار می دهند پس از آن بلافاصله شیر را سرد می کنند. 2- شیر را در درجه حرارت بسیار زیاد ( 135 تا 150 درجه سانتی گراد) به مدت 10 الی 15 ثانیه حرارت داده سپس سرد می کنند.
مدت نگهداری شیر استرلیزه شده چندین برابر شیر پاستوریزه شده است و این نوع شیر را می توان برای مدتی خارج از یخچال نیز نگهداری کرد.
ضمنا منظور از هموژنیزه کردن شیر خرد کردن چربی آن به اجزای بسیار ریز و کوچک است به طوری که چربی در سطح شیر جمع نشود برای هموژنیزه کردن شیر آن را 60 تا 75 درجه سانتی گراد حرارت داده و تحت فشار بسیار زیاد از منفذ تنگی عبور می دهند تا ذرات چربی آن خرد شود. لازم به یادآوری است که قبل از هموژنیزه کردن شیر آن را پاستوریزه می کنند.
ماده 17- وسائط نقلیه مخصوص حمل و نقل شیر خام باید دارای تانکر مخصوص از جنس استیل زنگ نزن و یا آلومینیوم بوده و دارای سردخانه با ظرفیت مناسب باشند.
ماده 18- حمل و نقل شیر خام در وسائط نقلیه بدون تانکر مخصوص حمل، ممنوع می باشد.
مجوز های قانونی :
تعریف: جواز تاسیس مجوزی است که جهت احداث ساختمان و تاسیسات بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه فعالیت های صنعتی بخش سازمان جهاد کشاورزی صادر میگردد.
مراحل صدور جواز تاسیس :
1- پذیرش درخواست متقاضی صدور جواز تأسیس فعالیتهای صنعتی و تکمیل پرونده توسط مدیریت سازمان سازمان جهاد کشاورزی شهرستان .
2- بررسی پرونده از نظر مدارک و تطبیق با مصادیق والویتهای سرمایه گذاری در واحد صدور مجوز مدیریت سازمان جهاد کشاورزی .
3- تکمیل پرسشنامه جواز تاسیس ( فرم شماره یک ) توسط متقاضی .
4- ارسال پرونده منضم به فرم شماره یک به اداره مربوطه بمنظور بررسی ، اصلاح و تائید فرم پرسشنامه جواز تاسیس با استفاده از اطلاعات طرحهای موجود ، طرحهای تیپ و تجربیات کارشناسی و ارجاع پرونده به مدیریت .
5- ارجاع پرونده توسط مدیریت به واحد صدور مجوز جهت مراحل صدور جواز تأسیس .
شرایط عمومی متقاضیان ( اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی ) دریافت جواز تاسیس
1- اشخاص حقیقی
- تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
- حداقل سن 18 سال تمام
- دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
2- اشخاص حقوقی
- اساسنامه ( مرتبط با نوع فعالیت )
- ارائه آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی کشور
مدارک مورد نیاز:
1- ارائه درخواست کتبی به مدیریت سازمان سازمان جهاد کشاورزی شهرستان.
2- اصل شناسنامه وتصویر تمام صفحات آن
3- تصویر پایان خدمت یا معافیت خدمت سربازی
4- تصویر مدرک تحصیلی و سوابق کاری مرتبط با درخواست
5- یک قطعه عکس از هریک از شرکاء
6- تکمیل فرم درخواست موافقت با ارائه طرح صنایع تبدیلی و تکمیلی
7- پوشه فنردار
8- درصورت داشتن شرکت ، ارائه اساسنامه ، آگهی تاسیس و روزنامه ، مرتبط با فعالیت مورد درخواست
اصلاحیه جواز تاسیس :
1- ارسال درخواست متقاضی توسط سازمان سازمان جهاد کشاورزی شهرستان (متقاضی) به مدیریت و ارجاع به واحد صدور مجوز.
2- دبیرخانه در مورد تغییرات مدیریت ضمن بررسی اصلاحیه صادر و به اطلاع اداره تخصصی میرساند.
3- دبیرخانه در موردی که نیاز به کارشناسی تخصصی دارد درخواست را به اداره تخصصی جهت بررسی و اعلام نظر ارجاع می دهد.
4- اداره تخصصی پس از بررسی وتائید به دبیرخانه صدور مجوز ارجاع میدهد.
5- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید مدیر اقدام به صدور اصلاحیه جواز تاسیس نموده و رونوشت آنرا به بخشهای ذیربط ارسال می نماید.
تعریف:
پروانه بهره برداری مجوزی است که پس از اتمام عملیات ساختمان و تاسیسات جهت فعالیت بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش سازمان جهاد کشاورزی صادر می گردد.
صدور پروانه بهره برداری :
1- تکمیل فرم درخواست پروانه بهره برداری توسط متقاضی و تائید و ارسال آن توسط سازمان جهاد کشاورزی شهرستان به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- تائید رئیس اداره تخصصی و ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز.
4- اخذ استعلام از ادارات ذیربط.
5- تهیه پیش نویس پروانه بهره برداری و تائید مدیریت.
6- صدور پروانه بهره برداری و ارسال رونوشت به بخشهای ذیربط.
مراحل صدور توسعه طرح :
1- تکمیل فرم درخواست توسعه طرح توسط شهرستان (متقاضی) و ارسال به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بررسی و اظهار نظر و بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی ) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید ادارات تخصصی در کمسیون بررسی طرحها مطرح می نماید و در صورت عدم تایید کمسیون به شهرستان و متقاضی اعلام مینماید و در صورت تایید از ادارات ذیربط استعلام می نماید.
4- ارجاع به اداره تخصصی جهت بررسی طرح توسعه.
5- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت صدور موافقت با توسعه طرح پس از تایید مدیر.
6- ارسال رونوشت به بخشهای و ادارات تخصصی و سازمانهای ذیربط.
فصل دوم
روش انجام کار
گزارش مختصر بازدید از واحد ها تولیدی با خدماتی مرتبط با موضوع پروژه :
بازدید از محل جمع آوری شیر
بر اساس هماهنگی های بعمل آمده در بازدید از مرکز جمع آوری شیر به بررسی سیستم ها و دستگاهها و ماشین آلات موجود در محل پرداختیم و سیستم مدیریت و روش تأمین مواد اولیه را در محل مورد ارزیابی قرار دادیم ،
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوری در کلیه رشته ها می تواند عامل پیشرفت و توسعه قرار گیرد در بخش جمع آوری شیر نیز که بازار رقابتی بسیار شدیدی دارد استفاده از ایده های نو و نوآوری و خلاقیت می تواند به عامل موفقیت تبدیل شود ، طراحی های گرافیکی تبلیغاتی و استفاده از شیوه های نوین صنعتی از عوامل پیشرفت و توسعه اقتصادی در کشور های صاحب سبک در صنعت میباشد ، الگوبرداری از این روشها برای معرفی کالا و محصولات می تواند به عنوان یک ایده نو مورد استقیال قرار گیرد .
فهرست تجهیزات مورد نیاز و برآورد قیمت آنها :
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 38 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله پروژه کارآفرینی جمع آوری شیر